Droom je van een tegelterras, maar heb je er geen idee van hoeveel dat kost? Bouwsite Livios maakt je op enkele minuten wegwijs. Van het prijskaartje van de verschillende soorten tegels, tot de plaatsing en het voorbereidende werk.
Droom je van een tegelterras, maar heb je er geen idee van hoeveel dat kost? Bouwsite Livios maakt je op enkele minuten wegwijs. Van het prijskaartje van de verschillende soorten tegels, tot de plaatsing en het voorbereidende werk.
De prijzen van een betegeld terras variëren enorm, afhankelijk van de grootte, de gebruikte materialen en uiteraard het geleverde werk. Prijsbepaler nummer één: de tegels zelf. Drie materialen springen er uit qua populariteit: natuursteen, keramiek en beton.
Natuursteen voor buiten bestaat in verschillende afwerkingen en formaten. De basisprijs is 30 euro/m², exclusief btw. Daarvoor heb je een tegel van minstens twee centimeter dik. Maar afhankelijk van het formaat, de afwerking en het land van herkomst loopt de prijs op tot 100 euro/m² en meer.
Prijsbepalers
• Formaat: de standaardtegel is 40 bij 40 centimeter. Ga je groter, dan betaal je meer.
• Afwerking: hoe complexer, hoe duurder. Een gevlamde uitvoering bijvoorbeeld, kost meer.
• Herkomst: Belgische blauwe hardsteen is duurder dan Vietnamese. Het verschil? Kwaliteit én het uitzicht
De formaten 60 bij 60 en 80 bij 80 centimeter zijn standaard. Kies je voor een solide tegel, met een dikte van twee centimeter, dan begint het aanbod vanaf 25 euro/m². Ook parketimitatietegels en rechthoekige formaten van 45 op 90, 60 op 80 en 60 op 120 centimeter zijn populair. Afhankelijk van het formaat en de afwerking, loopt de prijs op tot 150 euro/m².
Prijsbepalers
Ook hier geldt: hoe groter, hoe duurder. Kleinere exemplaren zijn goedkoper. En hoe complexer de afwerking, hoe meer je betaalt.
Het standaardformaat van 22 bij 11 centimeter kost 18 à 20 euro/m². Maar dat is echt de meest basic oplossing. Mag het iets specialer? Dan loopt de prijs op tot 70 euro/m² en meer.
Prijsbepalers
• Formaat: een troef van beton zijn de grote formaten, 80 bij 80 tot zelfs 100 bij 100 cm. Hiervoor betaal je meer.
• Grondstoffen en bewerkingen: een speciale coating, gestructureerde bovenlaag of antislipwerking? Dan loopt het prijskaartje op.
Je tegels heb je. Nu moet je ze nog laten plaatsen. De plaatsingskost is de tweede grote prijsbepaler. Reken op minstens 40 à 50 euro/m².
Je tegelkeuze heeft een impact op de plaatsingskost. Kleine tegels zijn duurder om te plaatsen dan formaten van pakweg 50 bij 50. Want dan heb je meer stuks per vierkante meter. Maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Denk bijvoorbeeld aan de grote betontegels van 100 bij 100 cm. Deze zijn niet alleen erg zwaar, maar vereisen ook speciaal gereedschap om ze op hun plaats te manoeuvreren. Dat bemoeilijkt de plaatsing en doet de werkuren oplopen.
Geld uitsparen door je tegels zelf te plaatsen? Bekijk hier hoe je dat aanpakt.
Niet vergeten: bij dit alles moet je nog de kosten van de voorbereidende werken optellen. Want de ondergrond is niet zonder meer tegelklaar. Je moet eerst de ondergrond een twintigtal centimeter of meer uitgraven, naargelang de stabiliteit. Gaat het om een beperkte oppervlakte, dan kan je dat zelf doen.
Normaal valt tuinaanleg niet onder het gunstige btw-tarief van 6 procent en betaal je de volle 21 procent. Maar het aanleggen van een terras tegen de woning aan, dus geen losstaand terras, wordt beschouwd als werkzaamheden die dienen tot een omvorming, renovatie, verbetering, herstelling of onderhoud van de woning. In dat geval geniet je een gunstige btw-tarief van 6 procent.
Maar er zijn enkele voorwaarden. Zo moet je huis ouder zijn dan 10 jaar en moet je de werken laten uitvoeren door een erkend aannemer. Ook als je producten aankoopt en ze laat plaatsen door de verkoper geniet je van het gunstige tarief. Koop én plaats je de producten zelf, dan betaal je 21 procent btw.
Bron : LIVIOS