Met infraroodverwarming kan je snel en gemakkelijk verwarmen. Maar hoe werkt infraroodverwarming? Welke opties zijn er? Hoeveel betaal je ervoor? En is dit type verwarming wel efficiënt? Efficiëntie, kosten en opties uitgelegd!
Met infraroodverwarming kan je snel en gemakkelijk verwarmen. Maar hoe werkt infraroodverwarming? Welke opties zijn er? Hoeveel betaal je ervoor? En is dit type verwarming wel efficiënt? Efficiëntie, kosten en opties uitgelegd!
Infraroodverwarming werkt op elektriciteit en zendt infraroodstralen uit. In plaats van de lucht op te warmen zoals traditionele verwarmingssystemen, warmen infraroodstralen direct de mensen of objecten in de ruimte op. Je kan de warmte die je ervaart best vergelijken met de warmte van de zon. Infraroodstralen voelen dus aangenaam aan.
Infraroodverwarming voelt niet alleen aangenaam aan, maar werkt ook snel. Daardoor is het geschikt voor ruimtes waar je het snel warm wil hebben. Omdat infraroodverwarming niet de lucht, maar objecten en personen verwarmt, gaat er minder energie verloren. Dit type verwarming werkt dus efficiënter en verbruikt minder energie ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen.
Er bestaan verschillende soorten infraroodverwarming:
Er bestaan verschillende verwarmingstoestellen die infraroodstralen uitzenden:
Ook voor je badkamer zijn er opties. Zo heb je infraroodspiegels met een ingebouwd infraroodpaneel en infraroodouches of infraroodsauna’s die een therapeutisch effect hebben op je gezondheid.
Infraroodverwarming heeft zowel voor- als nadelen. We lijsten ze op in deze tabel.
Voordelen infraroodverwarming | Nadelen infraroodverwarming |
Aangename warmte | Elektriciteit nodig |
Snelle installatie | Verwarmt enkel objecten of mensen (beperkt bereik van warmte) |
Stil en geurloos | Minder geschikt voor grote ruimtes |
Weinig onderhoud nodig | Minder geschikt als hoofdverwarming |
Energie-efficiënt (verwarmt enkel voorwerpen en mensen en niet de lucht) | |
Geen luchtcirculatie (dus minder stof) |
In theorie is infraroodverwarming energiezuiniger dan traditionele systemen, omdat het efficiënter verwarmt: het toestel verwarmt enkel de objecten of personen waarop de infraroodstralen terechtkomen. Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op het energieverbruik: het vermogen van het paneel, de grootte van de ruimte en hoe vaak de verwarming gebruikt wordt. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie de verwarming zal verbruiken. En hoe vaker je de verwarming gebruikt, hoe hoger je elektriciteitsfactuur.
Infraroodverwarming voelt aangenaam aan en heeft een snelle reactietijd. Maar hou er rekening mee dat de warmte slechts plaatselijk voelbaar is als je in de buurt van het verwarmingselement staat of zit. Daarom wordt infraroodverwarming vooral geplaatst in kleinere ruimtes waarin je minder beweegt, zoals de badkamer. In de meeste woningen wordt infraroodverwarming eerder aangeraden als bijverwarming. Tenzij je woning zeer goed geïsoleerd is, dan zou je het eventueel kunnen gebruiken als hoofdverwarming.
Omdat infraroodpanelen direct objecten en personen verwarmen in plaats van de lucht, staan ze bekend om hun efficiëntie. Je voelt de warmte vrijwel meteen als het infraroodpaneel aanstaat. Koppel je het paneel aan een thermostaat, dan kan je het paneel voorprogrammeren om het op bepaalde tijdstippen en op een bepaalde temperatuur te laten werken.
Infraroodverwarming is voornamelijk geschikt voor ruimtes waar je niet vaak of niet lang bent. Denk maar aan je badkamer. Je bent er zowel ‘s ochtends als ‘s avonds maar even, maar op die momenten moet de temperatuur er wel aangenaam zijn. Doordat infraroodpanelen meteen warmte afgeven, hoef je ze enkel aan te zetten als je er bent. Ook andere ruimtes zoals je thuiskantoor, studeerkamer, hobbykamer, logeerkamer of garage hoef je meestal niet de hele dag te verwarmen, maar enkel als je er bent. Ook hier kan infraroodverwarming een oplossing bieden.
BRON : LIVIOS