Hoe maak je je tuinmeubelen schoon en laat je ze weer glanzen als nieuw? En welke behandelingen zijn de beste? Deze en andere antwoorden vind je hier terug.
Hoe maak je je tuinmeubelen schoon en laat je ze weer glanzen als nieuw? En welke behandelingen zijn de beste? Deze en andere antwoorden vind je hier terug.
Licht verweerde of sterk vervuilde tuinmeubelen glanzen weer als nieuw na een behandeling met een 'kunststofvernieuwer'. Die producten verwijderen het verweerde en vuile toplaagje en polieren de onderliggende laag volledig glad. Op een terras waar de meubelen in teak geen gelijkmatige bezonning krijgen, kan het gebeuren dat ze ongelijkmatig grijs worden, wat weinig esthetisch is. In dat geval behandel je ze best dadelijk na aankoop met teakolie.
Gevlochten kunststof tuinmeubelen zijn eveneens weersbestendig. Bij kouder weer is het vlechtwerk iets minder soepel en dus kwetsbaarder. Maar doorgaans zit je dan niet in je tuin. Bij langere regenperiodes en zeker voor de winter sla je tuinmeubelen best op in een droge, niet-verwarmde ruimte. Heb je zo'n ruimte niet en moeten de meubelen buiten blijven, dan zet je ze best onder een afdak of overkapping en overdek je ze nog met een zeil maar wel zo dat luchtcirculatie mogelijk blijft. Zo ga je schimmelvorming tegen. Is de ruimte beperkt, geef dan bij de aankoop beter de voorkeur aan opklapbare meubelen die minder bergruimte vragen.
Agressieve reinigingsmiddelen als allesreinigers, chloorhoudende producten (javelwater bijvoorbeeld) en bijtende producten kun je best vermijden voor het onderhouden of opfrissen van tuinmeubelen. Vooral metalen onderdelen kunnen te lijden hebben van dergelijke producten. Een gewoon sopje van zachte (bruine) zeep is het meest aangewezen. Dat sopje is ook niet schadelijk voor je grasveld of planten.
Tip: Bewaar altijd de handleiding van de set tuinmeubelen die je net hebt aangekocht. Daarop staan meestal alle aanwijzingen voor het onderhoud vermeld en soms zelfs met de producten die je best gebruikt voor een aangepaste verzorging.
Komen er onderdelen van een duur houten tuinmeubel los, probeer die dan nooit snel zelf te 'herstellen' met nagels of schroeven. Die metalen onderdelen kunnen roesten en het hele meubel lelijk maken; als het hout al niet scheurt bij een onoordeelkundige reparatie. Vraag liever aan het tuincentrum of aan een goede timmerman om het meubel professioneel te herstellen. Vraag wel eerst een schriftelijke prijsofferte om onaangename verrassingen te vermijden.
Bron : Livios