Wat is nieuw?

Klussen bij wintertemperaturen: de do’s en don’ts

Geplaatst op: 09/12/2020

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.

1. Koude buiten, warmte binnen

Dakisolatie is een van de beste investeringen voor je woning. Maar liefst 30% van de warmte in huis gaat verloren langs een niet-geïsoleerd dak. Isoleren levert je dus een flinke besparing op voor je energiefactuur. Bovendien verhoogt het je comfort. Je zal minder snel een koudegevoel hebben in huis en het duurt minder lang om die weer op temperatuur te brengen. Een kleinere, goedkopere verwarmingsketel kan volstaan. Prettig voor je portefeuille én voor het milieu. Het plaatsen van dakisolatie is een ideale doe-het-zelfklus. Zeker als het om een hellend dak gaat. Gebruik je je zolder niet? Dan kan je beter de zoldervloer isoleren. Zo hoef je die ongebruikte zolder niet te verwarmen.

2. Frisse lucht in huis

Het lijkt misschien een tegenstrijdige tip, maar zeker in de wintermaanden is het belangrijk dat je je huis goed verlucht. In dit seizoen zitten we veel meer binnen en staat je verwarming ’s ochtends al aan. Een kwartiertje per dag de ramen openen, is voldoende om die vochtige lucht in huis in te ruilen voor droge buitenlucht. Droge lucht is bovendien makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Als je een ventilatiesysteem hebt, hoef je hier natuurlijk niet van wakker te liggen. Dat zorgt het hele jaar door voor een optimaal binnenklimaat  

3. Bescherm je leidingen tegen waterschade

Van zodra het vriest, waarschuwen watermaatschappijen voor bevroren leidingen en watermeters. Met enkele simpele ingrepen kan je veel ellende voorkomen. Verwarm de plaatsen waar de buizen liggen en bedek meters en buizen met dekens. Ook het water in buitenkranen kan bevriezen en de leidingen of kranen beschadigen. Voorkom dit door de toevoer naar de kraan af te sluiten en het water in de leiding te laten weglopen.

 

4. Doordacht verwarmen

Tijdens de koude wintermaanden draait je verwarmingsinstallatie overuren. En dat merk je natuurlijk aan je stookkosten. Maar die kan je gelukkig binnen de perken houden met enkele klusjes. Zo verbruikt een verwarmingsketel met zuivere filters en een proper afzuigsysteem minder energie tijdens het stoken. Verwarm ook niet of nauwelijks in kamers waar je niet zit of die je niet veel gebruikt. Bedek je radiatoren niet met allerhande spullen. Hierdoor heeft die minder ruimte om warmte af te geven. Ga je er enkele dagen tussenuit? Zet je chauffage dan niet dagenlang af bij vriestemperaturen. Hierdoor kan het water in de buizen bevriezen waardoor je leidingen barsten. Vooral buizen op slecht geïsoleerde plaatsen zoals zolders en kelders lopen veel risico en moet je extra beschermen met isolatiemateriaal of verwarmingskabels. 

5. Een dak in topvorm

Vallende bladeren en ander vuil zijn typische boosdoeners bij verstopte dakgoten. Controleer daarom tijdens de herfst en winter regelmatig op verstoppingen of sluit problemen uit met een antibladnet. Reinig ook je regenpijp. Als die buis verstopt zit, kan je een ontstoppingsveer gebruiken of een hogedrukreiniger met rioolreinigingsset om de vuilophoping los te spuiten. Als je dan toch aan je dak aan het werken bent, kijk je best ook even na of het nog volledig in orde is. En vervang tijdig beschadigde dakpannen of leien.

 

Snelle tips & tricks

 • Maakt je radiator tikkende of borrelende geluiden? Of blijft die bovenaan koud? Dan is het tijd om je radiator te ontluchten en bij te vullen met water.
 • De meeste cv- of gasboilers bereiken temperaturen tot 80 °C of meer. Je boiler iets lager afstellen (niet onder 65 °C) kan geen kwaad en is goed voor je portemonnee.
 • Metsel niet bij middagtemperaturen lager dan 5 °C. De kans op nachtvorst en bijgevolg beschadigd metselwerk is te groot.
 • Niks gezelliger dan opwarmen bij je open haard of kachel. Maar vooraleer je die deze winter aansteekt, laat je best eerst de schoorsteen reinigen om brand en andere gevaren uit te sluiten. Aan de slag!
 • Voer geen schilderwerken uit buiten. Als het vriest kunnen er problemen optreden bij de hechting van de verflagen.
 • In de donker wintermaanden maak je het meest gebruik van je verlichting. Kies voor zuinige spaar- of ledlampen. Dat scheelt weer een stuk op je energierekening.

Zo herken je vocht (en dit zijn de gevolgen voor je gezondheid)

Geplaatst op: 14/11/2020

Heb jij last van vocht in huis?

De makkelijkste manier om vocht te herkennen, zijn natuurlijk de onaangename plekken op je binnen- of buitenmuren. Maar er zijn nog veel meer signalen die je helpen bepalen wat het probleem precies is. Het is belangrijk dat je daarin een onderscheid maakt tussen opstijgend, doorslaand en condensatievocht. Zorg wel dat je er snel bij bent: vocht in huis kan nare gevolgen hebben voor je gezondheid!

 

Dit zijn de symptomen

Heb je een vocht- of schimmelplek op een van je muren ontdekt? Dan weet je wel hoe laat het is. Maar je kan je vochtprobleem ook al eerder opmerken. Door naar het pleisterwerk, behang of de verflaag van je muur te kijken bijvoorbeeld. Beginnen die los te komen? Dan is de kans reëel dat vocht de oorzaak is. Dat geldt trouwens ook voor je plinten. Ongewenste huisgasten zoals pissebedden en zilvervisjes zijn ook geen goed teken. En volg zeker je neus. Ruik je een vieze, muffe geur in huis? Dan mogen de alarmbellen beginnen rinkelen.

Tip: Op huizenjacht? Zo controleer je een woning op vochtproblemen.

 

Stel de juiste diagnose

Als je vocht in huis hebt ontdekt, is de volgende stap de juiste diagnose stellen. Er bestaan namelijk drie verschillende soorten vochtproblemen die je het leven zuur kunnen maken.

 

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht komt vooral voor in oudere huizen die zonder vochtschermen zijn gebouwd. Het vocht komt er via de ondergrond in je muren terecht. Specifiek aan opstijgend vocht is dat het tot een hoogte van 80 tot 120 cm stijgt, en op die plaats ook het ergst is. Je vloer zelf blijft droog. Is je vloer toch nat? Dan moet je naar een andere oorzaak op zoek. 

 

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt vooral binnen via je kelder, dak, ramen of het metselwerk van je gevel. Een probleem met je dakbedekking of -goten, je schoorsteen of het buitenschrijnwerk is meestal de oorzaak. Zo ontstaan er lekken waardoor het vocht naar binnen kan. In dat geval zijn niet alleen je muren nat, maar vaak ook je vloer.

 

Condensatievocht

Condensatievocht creëer je meestal door vochtige ruimtes slecht te ventileren, zoals je badkamer, keuken of wasplaats. Maar ook de aanwezigheid van opstijgend of doorslaand vocht kan een oorzaak zijn. Schimmel op (de achterkant van) je meubels en een muffe geur zijn sterke signalen van condensatievocht, net als druppels op je ramen en vochtige kleren.

Tip: De juiste diagnose is noodzakelijk om je vochtprobleem correct aan te pakken. Daarom schakel je best een architect of gespecialiseerde firma in om die te stellen.

 

De gevolgen voor je gezondheid

Herken je het vochtprobleem niet (op tijd) of doe je er niets aan? Dan kan dat niet alleen schadelijke gevolgen hebben voor je woning, maar ook voor de gezondheid van jou en je gezin. Zo blijkt uit onderzoek dat er een oorzakelijk verband is tussen vochtproblemen en allergische astma. Dat komt door de schimmels, huisstofmijten en andere beestjes die allergenen verspreiden in je vochtige woning. Heb je last van reuma? Ook dan is het extra belangrijk dat je het vochtprobleem grondig en snel aanpakt.

Bron: 

DOOR REDACTIE LIVIOS

AARON EERDEKENS

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden

Geplaatst op: 20/10/2020

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?

Momenteel betaal je in 32 Belgische steden en gemeenten al het verlaagde btw-tarief van 6%. Dat geldt er ook telkens voor het hele stadsgebied. De uitbreiding van die maatregel naar het volledige Belgische grondgebied kadert in een socialer huisvestingsbeleid dat de nieuwe regering wil voeren. Die sociale component is voor de Europese Unie een vereiste om het btw-tarief te mogen verlagen, al is het nog niet duidelijk hoe de federale regering dat sociale aspect precies wil invullen.

 

Momenteel betaal je in 32 Belgische steden en gemeenten al het verlaagde btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw.


  

WIl je slopen en heropbouwen omwille van het verlaagde btw-tarief? Hou er rekening mee dat dat alleen geldt voor de afbraak- en opbouwwerken zelf.

 

Alleen voor je eerste woning?

De kans is groot dat een wetsvoorstel van CD&V van enkele jaren geleden als basis zal dienen om het verlaagde btw tarief  te implementeren. In dat geval zou je er alleen gebruik van kunnen maken als het om je eerste en eigen woning gaat, je je er domicilieert en er minstens vijf jaar lang na de werken blijft wonen. Als de vernieuwbouwwoning is geplaatst, mag de oppervlakte ervan nog maximaal 190m² bedragen als het gaat om een huis en maximaal 100m² in het geval van een appartement. Dat zijn vooral nieuwe voorwaarden: in de 32 steden waar het verlaagde tarief vandaag al van kracht is, geldt het ook als het gaat om een verhuurwoning, tweede verblijf of een gebouw die een woon- en werkfunctie combineert.

 

Architect telt niet mee

Overweeg je om te slopen en heropbouwen omwille van het verlaagde btw-tarief? Hou er dan rekening mee dat dat alleen geldt voor de afbraak- en opbouwwerken zelf. Op de bijdrage van een architect, ingenieur of veiligheidscoördinator betaal je nog steeds 21% btw. Wil je je nieuwe woning niet op exact dezelfde plaats bouwen als de oude? Dat mag: zolang je nieuwbouw op hetzelfde perceel staat en je geen andere bouwovertredingen  begaat, zit je goed.

Bron: De Tijd

 

Isolatiepremies in 2021

Geplaatst op: 20/08/2020

Dakisolatiepremie nog tot eind 2020

Koop je het isolatiemateriaal van je dak voor het einde van 2020? Dan maak je als doe het zelver  nog aanspraak op een energiepremie van 2 euro per m². De voorwaarde? Je isolatie moet een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W behalen. Bovendien heb je alleen recht op de premie als je de dakisolatie wil plaatsen in een bestaand huis of appartement dat vóór 1 januari 2006 is aangesloten op het elektriciteitsnet. Wil je de premie aanvragen? Dan kan je nog tot eind 2020 bij netbeheerder Fluvius terecht. De Vlaamse regering heeft beslist dat de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers vanaf 1 januari 2021 verdwijnt. Wil je een aannemer voor de werken inschakelen? Dan kan je ook volgend jaar nog een premie aanvragen.

Welke andere premies in 2021?

In 2021 maak je ook nog aanspraak op verschillende andere renovatiepremies van Fluvius. Niet alleen voor dak-, muur- en vloerisolatie en hoogrendementsglas, maar ook de installatie van een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler. Heb je recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas? Dan kan je in sommige gevallen ook een premie krijgen als je een nieuwe condensatieketel installeert. Bovendien komt er vanaf 2021 een nieuwe premie voor zonnepanelen en maak je aanspraak op de energielabelpremie als je een pas aangekochte woning grondig wil renoveren. Afhankelijk van het nieuwe energielabel (C tot A) dat je na vijf jaar kan voorleggen, heb je recht op een bedrag van 3.000 tot 6.000 euro.

Wat bespaar je met een regenwaterinstallatie?

Geplaatst op: 15/06/2020

Besparen is hét sleutelwoord voor elke (ver)bouwer. Met een regenwaterinstallatie bespaar je op je waterfactuur door regenwater te gebruiken voor je toilet, de wasmachine, de tuin … Hoeveel kost de hele installatie? We vroegen het aan Philippe Courcelle, adviseur decentraal waterbeheer GEP Watermanagement uit Harelbeke. De vermelde prijzen zijn exclusief btw.

Regenwaterreservoir

Hoe groot moet je regenwaterput zijn? “De grootte van het regenwaterreservoir bereken je volgens de Vlaamse voorschriften aan 50 liter per vierkante meter dakoppervlak. Voor een betonnen regenwaterput van 5.000 liter (minimaal verplicht te plaatsen volume) betaal je gemiddeld 772 euro, voor een put in kunststof is dat gemiddeld 1.650 euro”, zegt Courcelle.

“Het maximum toegelaten volume is 10.000 liter. Een betonnen put van 10 m³ komt gemiddeld op 1.120 euro, in kunststof is dat 2.360 euro. De prijzen zijn exclusief btw en transport, inclusief de verhoging van de put en het deksel.”

 

Bron: Livios.be

Jan Jambon wil lager btw-tarief op nieuwbouw

Geplaatst op: 11/12/2019

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil dat de volgende federale regering het btw-tarief op nieuwbouw van 21 naar 6% verlaagt. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De voornaamste reden: Jambon vindt het prijsverschil tussen een koop- en nieuwbouwwoning te groot.

Alleen voor de buitenschil?

In het huidige regeerakkoord vraagt de Vlaamse regering het federale niveau al om een algemeen btw tarief van 6% voor sloop en heropbouw. Daar komt nu ook nieuwbouw bij. “Het financiële verschil tussen de aankoop van een bestaande woning en nieuwbouw is te groot. Dat heeft grotendeels te maken met de btw”, zei Jambon op een lunch van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS). “Daarom vraagt mijn regering de federale overheid dat tarief te verlagen naar 6%, eventueel alleen voor de buitenschil.”

 Evenveel voordeel voor bouwers en verbouwers

Bouwunie reageert positief op het voorstel van Jambon. De beroepsvereniging ziet het algemeen verlaagd btw-tarief als de enige goede compensatie voor het afschaffen van de woonbonus.“Een algemeen btw-tarief van 6% voor nieuwbouw, renovatie en sloop en heropbouw garandeert (ver)bouwers een betaalbare woning die voldoet aan de huidige comfort- en energienormen”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. Bouwunie vraagt wel om het verlaagd btw-tarief niet te beperken tot de buitenschil. Zo genieten bouwers en verbouwers van evenveel voordeel.

Verplicht EPC zorgt voor kwaliteit

Ook de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) is verheugd over het voorstel. Maar omdat de nieuwe Vlaamse regering de verplichte energetische renovatie na verkoop heeft afgevoerd, heerst er ook teleurstelling. “We hebben ons kwaliteitsvol woningbestand onder meer te danken aan de verplichting van de EPC-score, zegt voorzitter Serge Fautré. “Het zou een goede zaak zijn om renovatie te verplichten. Bovendien willen we een plafond op de huurprijs kunnen invoeren als het EPC-peil van een huurwoning niet aan de eisen voldoet.”

Wat met de klimaatambities?

Jambon lichtte aan de vastgoedsector ook de klimaatambities van de nieuwe Vlaamse regering toe. “Ik zoek geen applaus bij Greta Thunberg, maar wel bij de ondernemers in Vlaanderen”, liet hij optekenen. “Wij hebben klimaatambities, maar wereldwijd is Vlaanderen verantwoordelijk voor 0,3% van de CO2-uitstoot”, aldus Jambon. “We kunnen verregaande maatregelen nemen, maar ik denk niet dat dat op wereldschaal veel uithaalt.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Heb jij je verplichte rookmelder al geplaatst?

Geplaatst op: 22/10/2019

Heb je sinds 2013 een woning gebouwd, gerenoveerd of verhuurd? Dan beschik je in principe verplicht al over een of meerdere rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 geldt die verplichting ook voor alle andere Vlaamse woningen.

Tientallen slachtoffers per jaar

De reden? Simpel: rookmelders zijn een simpele en efficiënte manier om je te beschermen tegen de gevaren van een brand. Niet alleen het vuur zelf, maar vooral de verstikkende rook is gevaarlijk. Die verspreidt zich bovendien razendsnel. Zeker als er ’s nachts brand uitbreekt, is de kans groot dat je zonder rookmelder de brand niet tijdig ontdekt: je neus slaapt 's nachts ook! Woningbranden maken zo nog elk jaar tientallen slachtoffers in België.

 

Zo doe je het nodige

Ga je een huis of appartement (ver)bouwen? Dan moet je bij de aanvraag van je bouwvergunning sowieso aangeven op de plannen waar je van plan bent je rookmelder(s) te plaatsen. Voor iedere woning geldt dat één melder soms al voldoende is, bijvoorbeeld als je in een huis, studio of appartement woont met maar één verdieping. Bestaat je woning uit meerdere verdiepingen? Dan moet je op elke verdieping minstens één rookmelder plaatsen.

Wat als je geen rookmelder plaatst?

Voldoet je woning niet aan de verplichtingen? Dan beschouwt de gemeente je woning als ‘niet-conform’ en kan je bijvoorbeeld geen conformiteitsattest aanvragen als je je woning wil verhuren. Bovendien loop je risico op een straf, zoals de verplichting om werken uit te voeren. Om een onbewoonbaarheidsverklaring hoef je je niet meteen zorgen te maken. Ook voor je brandverzekering maakt het voorlopig geen verschil uit of je een rookmelder plaatst of niet. Maar voor je veiligheid kan een melder het verschil maken tussen leven en dood.

Geen controle, wel registratie

Toch hoef je je niet meteen aan een controle te verwachten. Dat zegt Kristof Louagie van het Netwerk Brandweer in Het Laatste nieuws. De organisatie vraagt wel om je melders te registreren, zodat ze weten bij welke gezinnen er nog werk aan de winkel is. Louagie geeft je ook nog enkele tips mee: “Voor een rookmelder kan je terecht bij de betere doe-het-zelf-zaak, maar in sommige gemeentes ook op het gemeentehuis. Met een melder die je tussen de 25 en 35 euro kost, zit je normaal gezien zeker goed. Kijk op voorhand ook of de batterij een levensduur van tien jaar heeft. Na die periode kan je je melder best vervangen.”

Een woningbrand, dat overkomt mij niet? Je zou er nog staan van kijken. Neem in ieder geval geen onnodig risico: speel op veilig en installeer nog voor volgend jaar je rookmelder(s).

Bron: Livios

Wat zijn de BEN-eisen voor nieuwbouwwoningen?

Geplaatst op: 13/06/2019

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning bijna-energieneutraal zijn. Zo'n BEN-woning moet in Vlaanderen voldoen aan zes voorwaarden. Wij lijsten ze voor je op.

1. Energieprestatieniveau: E30 of lager

Het E-peil is kleiner of gelijk aan E30. Dat E-peil is de energetische score van je volledige woning: technieken, compactheid, oriëntatie, ... 

2. S-peil: S31 of lager

Het S-peil drukt de energie-efficiëntie van de bouwschil (buitenmuren, ramen, dak, vloeren, ...) uit en evalueert alle warmtewinsten en -verliezen. Hoe minder energie je nodig hebt om je woning te verwarmen, hoe lager en hoe beter je S-peil.

Let op: er komen nog heel wat andere voorwaarden bij kijken om dit peil naar beneden te krijgen.

 

3. Isolatiewaarde van de constructiedelen: Umax

BEN staat voor een doorgedreven isolatie. Voor de verschillende constructiedelen gelden Umax-eisen. U duidt aan hoe goed een bepaald onderdeel van je woning isoleert. Voor een BEN-woning geldt er per constructiedeel een maximum:

ConstructiedeelUmax BEN (W/m²K)
Daken en plafonds0.24
Buitenmuren0.24
Vloeren0.24
Ramen (glas + kader)1.5
Beglazing1.1
Deuren en poorten2.0

4. Oververhitting

In een BEN-woning mag de oververhittingsindicator niet meer bedragen dan 6.500 Kh. In goed geïsoleerde woningen blijft de warmte binnenhangen, maar een BEN-woning raakt niet oververhit als je voldoende aandacht besteedt aan zonwering, de oriëntatie van je ramen of als je voor nachtelijke ventilatie kiest. Bespreek dit met je architect. 

 

5. Ventilatie-eisen

Een ventilatiesysteem is sinds 2006 verplicht voor nieuwbouw, maar sinds 2016 moet het ook de nodige kwaliteit leveren. Je bent verplicht om een ventilatieverslaggever in te schakelen. Die maakt een ventilatievoorontwerp en stelt het ventilatieprestatieverslag op.

Je hebt keuze uit vier verschillende systemen: A, B, C of D. Je kiest best voor een systeem met vraagsturing of warmteterugwinning om zoveel mogelijk energie te besparen. 

6. Minimum aandeel hernieuwbare energie

De netto energiebehoefte voor verwarming mag maximaal 70 kWh/m² bedragen. Een BEN-woning moet minstens 15 kWh/m² energie uit hernieuwbare bronnen halen. Je kan kiezen uit de volgende opties. Combineren kan ook!

 • Zonneboiler.
 • PV-panelen.
 • Warmtepomp.
 • Warmtepompboiler.
 • Biomassaketel.
 • Aansluiting op een stadsverwarmings- of stadskoelingsnet.
 • Participatie in een hernieuwbaar energieproject in je provincie.

En hoe zorg je ervoor dat je nieuwbouw hier allemaal mee in orde is? Da's rekenwerk voor specialisten. Het is dan ook de taak van je architect en je EPB-verslaggever om te zorgen dat de cijfertjes kloppen.

5 tips voor een onderhoudsvriendelijke ecotuin

Geplaatst op: 05/06/2019

1. Observeer

Voor je erin vliegt, doe je er goed aan om je tuin eerst te leren kennen.

Voor je erin vliegt, doe je er goed aan om je tuin eerst te leren kennen. Heb je een zand- of kleibodem? Is de bodem vochtig of droog? Op welke plaatsen heb je veel zon, en waar is er vooral schaduw? Vaak zie je mensen die bijvoorbeeld op een schaduwplek toch gras willen zaaien. In de schaduw is het vochtig, dus kan je er zeker van zijn dat mos er zal overheersen. ‘De juiste plant op de juiste plaats’ is de sleutel tot een robuuste, diverse tuin.

2. Geef je tuin niet te veel water

Geef je planten niet te veel water: zo worden ze minder afhankelijk van regelmatige bewatering.

Planten die water nodig hebben, sturen hun wortels erop uit. Door ze niet te veel water te geven, worden je planten minder afhankelijk van regelmatige bewatering. Een mooi voorbeeld uit de moestuin zijn tomaten: die geef je eenmaal water nadat ze geplant zijn, en daarna twee weken niks meer. De tomaten zijn veel resistenter tegen droogte omdat hun wortels veel verder reiken. Je verspilt geen water én je hebt minder onderhoud. Gebruik daarnaast bodembedekking zoals mulch tussen de planten. Daarmee verdampt het vocht minder snel uit de grond.

3. Maak laagjes

Met verschillende beplantingslagen in de tuin maak je optimaal gebruik van de verticale ruimte.

Met verschillende beplantingslagen in de tuin maak je optimaal gebruik van de verticale ruimte: een belangrijke voorwaarde voor biodiversiteit. Combineer een gazon met kruiden, struiken en, als daar plaats voor is, ook een paar bomen.

4. Wees geduldig

Een mooie ecotuin bekom je alleen met het nodige geduld. Geef de natuur tijd om een evenwicht te vinden, zonder meteen in te grijpen. Heb je in het eerste jaar slakken in de tuin? Wacht rustig af en het jaar nadien krijgen ze een natuurlijke vijand. Zo herstelt het evenwicht in de tuin zich vanzelf.

5. Netwerk rond tuinieren

Als je werk wil maken van een ecologische tuin, dan zijn er heel wat gelijkgezinden om mee te delen. Zo kan je via Velt deelnemen aan een groepsaankoop van bio bloembollen. Daarmee kan je bloemen als tulpen of narcissen wat meer laten verwilderen, en je hebt er jarenlang plezier van.

Nieuwe slooppremie van 7.500 euro in Vlaanderen

Geplaatst op: 12/03/2019

De nieuwe sloop- en heropbouwpremie  kan worden aangevraagd via de webapplicatie van het Vlaams Energieagentschap (VEA). Het gaat om een eenmalige premie van 7.500 euro, voor wie geen aanspraak kan maken op het gunstige btw-tarief van 6 procent zoals in 13 Vlaamse steden het geval is.

Begin februari keurde de Vlaamse regering de sloop- en heropbouwpremie definitief goed. De premie bedraagt 7.500 euro voor particulieren die een gebouw slopen en vervangen door een energiezuinige nieuwbouwwoning of -appartement. De premie kan online worden aangevraagd voor sloop- en heropbouwvergunningen die tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019 zijn aangevraagd.

Om in aanmerking te komen voor de slooppremie, moet je de premie verplicht aanvragen onmiddellijk na het indienen van de omgevingsvergunning voor sloop- en herbouw. Algemene regel: binnen de maand na de aanvraag van de omgevingsvergunning voor sloop- en herbouw.

De volledige voorwaarden en de termijnen om de premie aan te vragen, zijn terug te vinden op de site van het Vlaams Energieagentschap. De premie wordt uitbetaald drie maanden nadat de sloop is vastgesteld.

Meer info en aanvraag slooppremie: https://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/energie

Mag je een gazon inzaaien tijdens de zomermaanden ?

Geplaatst op: 18/06/2018

Een gazon inzaaien in de zomer: volgens de ene kan het, volgens de andere niet. Want de zomer is een tijd om te oogsten, niet om te zaaien. Om voor eens en voor altijd komaf te maken met deze dooddoener, legden we deze magda? voor aan landbouwingenieur Jos Martens.

"Je kan stellen dat het zaaien van gazon in de zomer niet het ideale moment is antwoordt Jos Martens.

"Maar het hangt er natuurlijk ook van af wat je als zomer beschouwt. In het begin van de zomer - de maanden juni en juli – is het eerder af te raden om gras in te zaaien. Tenzij je ervoor zorgt dat het gazon voldoende vochtig blijft. Dit wil niet zeggen éénmaal beregenen maar meermaals totdat het gras voldoende is uitgestoeld.

Op het einde van de zomer is het dan weer aan te raden. Waarom? In de eerste plaats omdat het kiemen van gras een voldoende vochtige bodem vraagt. In de zomer is dit vaak een probleem. De verdamping is simpelweg zo groot dat dit bodemvocht er niet is. Daarbij komt ook nog dat onkruid altijd kiemt, ook als er weinig vocht is. Wanneer je dus een gazon inzaait in het begin van de zomer, is de kans groot dat je te maken krijgt met een gazon waarin meer onkruid dan grassprietjes te bespeuren is," aldus Jos Martens.

Wat is dan wel het ideale moment om een gazon te zaaien? "Eind augustus of in september. In deze periode heb je een geschikte temperatuur, de nodige neerslag en minder verdamping van het vocht. Bovendien kiemt het onkruid dan ook al heel wat minder."

Om volgend jaar van een mooi gazonnetje te genieten, geeft Jos Martens volgend advies: "Spuit eerst de oude zode of het onkruid op het braakliggend terrein dood met een sproeistof op basis van Glyfosfaat (type Round-up) en wacht daarna 7 tot 10 dagen. Frees vervolgens de oude zoden onder en leg het perceel zaaiklaar. Breng eventueel nog wat kalk en een lichte bemesting aan. Tot slot kan je het gewenste gazontype inzaaien. Gebruik zo’n 3 à 4 kg per are."

Conclusie

Ja, je mag een gazon inzaaien tijdens de zomer. Wanneer je dit in het begin van de zomer doet, moet je zelf voor voldoende ‘regen’ zorgen. Of je kan hopen op een typisch Belgische regenachtige zomer? Maar dit zullen velen je kwalijk nemen. Ideaal is te wachten met het inzaaien tot eind augustus of september.

Waarom uw dakvenster vervangen?

Geplaatst op: 22/01/2018

4 Goede redenen

 1. Betere Isolatie en lager energie-verbruik:
  Als uw dakvenster ouder is dan 20 jaar, is het hoog tijd om het door een nieuw venster te vervangen, want dat garandeert een betere isolatie en een lager energie-verbruik.
 2. Meer daglicht en frisse lucht:
  Daglicht en frisse lucht zorgen ervoor dat u zich goed voelt in uw huis. Dus waarom niet uw huidig dakvenster vervangen door een groter venster of door verschillende nieuwe dakvensters? Zo geniet u van meer daglicht en een groter ruimtegevoel.
 3. Meer keuze, meer comfort:
  Kies een nieuw dakvenster dat afgestemd is op uw behoeften. Van beter akoestische prestaties tot elektrische bediening.
 4. Makkelijker dan u denkt:
  Een oud dakvenster vervangen of zelfs enkele nieuwe toevoegen is veel makkelijk en gunstiger dan u denkt.

Bouwen of renoveren? Dit verandert er in 2018 voor jou

Geplaatst op: 16/01/2018

Een nieuw jaar komt zelden zonder nieuwigheden of veranderingen. Ook 2018 blijft niet gespaard. Vooral bouwers moeten een tandje bijsteken. Tegelijkertijd tikt de klok genadeloos door om onze woningen energiezuinig gerenoveerd te krijgen. Toch sleutelde de Vlaamse regering dit jaar amper aan de energiepremies. Een overzicht!

Strengere eisen voor nieuwbouw

We weten langer dat de bouweisen strenger worden richting 2021. Bijna-energieneutraal (BEN) bouwen, is straks de norm. Twee veranderingen zetten die ambitie kracht bij.

Van E50 naar E40

Het E-peil vertelt hoe het zit met de totale energieprestatie van je woning. Hoe lager die waarde, hoe beter. Wie zijn bouwaanvraag dit jaar indient, moet een E-peil van E40 halen, tien punten lager dan de afgelopen twee jaren.

Gebruik je geen enkele vorm van hernieuwbare energie? Dan moet je op of onder E36 duiken. In 2020 is dat E35, vanaf 2021 zitten we op het beoogde BEN-niveau (E30).

Warmtepomp en zonneboiler tellen meer mee

Wie een lager E-peil wil, moet vooral goed isoleren en inzetten op hernieuwbare technieken. Zonnepanelen bleken hier al snel de populairste oplossing. Ze zijn relatief goedkoop en je E-peil duikt meteen een pak naar beneden. Voor warmtepompen en zonneboilers bleef de impact beperkt. Vanaf dit jaar wegen ook deze hernieuwbare oplossingen zwaarder door in je EPB-berekening.

Nieuw: S-peil

Een nieuwe eis doet zijn intrede: het S-peil. Deze score geeft aan hoe energie-efficiënt je gebouwschil (buitenmuren, vloeren, dak, ramen en deuren) is en hangt af van een combinatie van verschillende factoren. Ook hier: hoe lager dit peil, hoe beter. Dit jaar moet je een score halen van S31 of minder.

Renoveren blijft prioriteit

Iedereen kent intussen het belang van gezonde en energiezuinige woningen, ook al hebben ze al tientallen jaren op de teller. Toch renoveren we nog altijd aan een te traag tempo. Voor ingrijpende energetische renovaties ligt de lat hoger vanaf dit jaar.

Minimumaandeel hernieuwbare energie stijgt

Naast nieuwbouwwoningen krijgen ook ingrijpende energetische renovaties een E-peil (E90) opgeplakt. Dit zijn renovaties waarbij je alle technieken (verwarming, verluchting…) vernieuwt en minstens 75% van je bouwschil na-isoleert. Vanaf 2018 stijgt het minimumaandeel aan hernieuwbare energie voor deze uitgebreide renovaties van 10 naar 15 kWh/m². Haal je dit niet, dan moet je onder E80 duiken.

Premies blijven onaangeroerd

Om extra vaart te zetten achter het aantal renovaties, kan een premie al eens terugvallen of zelfs helemaal verdwijnen. Vorig jaar noteerden we heel wat verschuivingen. Dit jaar verandert er amper iets. Alle energiepremies blijven intact. Enkel de premie voor het na isoleren van spouwmuren zakt van 6 naar 5 euro per m².

Wat met kopers en huurders?

Wie vandaag een woning koopt, betaalt hier nog eens 5 tot 10% registratierechten bovenop. Het belastingtarief hangt voorlopig nog af van het vastgestelde kadastraal inkomen. Daar komt vermoedelijk dit jaar nog verandering in. Verwacht wordt dat we midden 2018 overstappen naar een uniform tarief van 7%. Volgt er nog een ingrijpende energetische renovatie binnen de vijf jaar? Dan krijg je een extra compensatie.

Voor Vlaamse huurders, ten slotte, treedt er normaal gezien vanaf september een nieuwe huurwetgeving in werking. Opvallende nieuwigheden: de huurwaarborg wordt opgetrokken van twee naar drie maanden, en het wordt mogelijk om ook een kortlopend huurcontract vroegtijdig op te zeggen. 

Tuin winterklaar maken

Geplaatst op: 22/11/2017

 

Na de zomer merk je ook aan je tuin dat die zich stilaan oplaakt voor de herfst en vooral voor de winter. Jij kan hem daar goed mee helpen. Je tuin zal er dan weer knap bijliggen in het voorjaar.

Stap 1: bloembollen planten

Plant nu je voorjaarsbloembollen. Zolang het niet vriest, kan je dit doen.

Stap 2: snoeien

Voor heel wat planten is de herfst de ideale periode om te snoeien. Dit geldt voor vele fruitbomen, maar ook groenblijvende hagen als buxus of klimop.

Stap 3: planten beschermen tegen nachtvorst

 • Niet winterharde planten bescherm je door ze af te dekken met aarde, humus, bladeren of turf. Bovendien kan door compost in de herfst toe te dienen, de humus gedurende vele maanden de bodem indringen en door het bodemleven 'verwerkt' worden.
 • Bij grotere vaste planten als rodedendrons dek je de wortels zo goed mogelijk af met een extra laag stro of bladeren.
 • Behalve op gazon, laat je de afgevallen bladeren of dode stengels zoveel mogelijk liggen. Dit dood materiaal vormt een beschermde winterjas voor alle plantjes die eronder leven.
 • Rozenstruiken mogen dan wel winterhard zijn, de plaats waar ze geënt zijn, is dat niet. Hiervoor kan je in de winkel speciale omhulsels of rozenkragen krijgen. Een andere optie is om een zak over de hele struik te trekken als het flink gaat vriezen.
 • Planten die op een open windgevoelige plaats staan, moeten zeker extra aandacht krijgen.
 • Haal bloemen en planten die in potten staan binnen.
 • Geef de planten zeker geen meststoffen anders krijgen ze een groeischeut, wat nefast is bij vorst.

Stap 4: opruimen en beschermen

 • Doe je tuinslang weg als je niet wil dat ze bevriest. laat er het water uitlopen door ze volledig af te rollen en ze dan voor voor naar achter op te heffen, zodat het water er kan uitlopen.
 • Zorg ervoor dat er aan de kant waar het water uit moet lopen geen aquastop (waterstop) koppeling staat. Verwijder ze eventueel tijdelijk.
 • Lege potten zet je ook best binnen of draai ze om. Als er water in komt, kunnen ze stukspringen na vriesweer.
 • Bescherm buitenkranen. Sluit het water af en wikkel de kraan in met vodden.

Stap 5: tuinvijver beschermen

 • De trotse eigenaar van een tuinvijver? Geef deze dan ook de nodige aandacht. Verwijder verdorde stukken van platen. Ruim ook de afgevallen bladeren van de omringende bomen die in het water zijn terechtgekomen.
 • In de winter zetten vijverplanten minder koolstofdioxide om in zuurstof. In combinatie met een ijslaag op het vijveroppervlak kan er dan een zuurstofgebrek ontstaan. Daarom moet je ervoor zorgen dat de vijver nooit helemaal met ijs overdekt kan worden.
 • Met wat warm water kan je een wak maken met een doorsnede van 5 tot 10 cm. Controleer bij aanhoudende vorst geregeld of de wakken niet dichtgevroren zijn. Probeer nooit een wak in het ijs te hakken, omdat de vissen daar erg onder kunnen lijden.
 • Om te voorkomen dat je vijver helemaal dichtvriest, kan je ook een zuurstofpompje inschakelen, dat (een deel van) de bovenste waterlaag in beweging houdt.
 • De vijver bedekken met planten kan ook, maar het nadeel is dat de vissen dan enkele maanden in het donker zullen moeten doorbrengen. Transparante kunststofplanten kunnen eventueel uitkomst bieden.

 

 

is jouw centrale verwarming klaar voor de winter?

Geplaatst op: 21/11/2017

3 Gouden regels

Verwarm jij je huis met een centraalverwamingstoestel? Pas dan deze drie gouden regels toe:

 1. Veilig opstarten: keuring voor eerste gebruik
  Laat je nieuwe of gewijzigde verwarmingstoestel voor het eerste gebruik keuren door een erkende technicus. Hij gaat na of het voldoet aan alle veiligheids- en kwaliteitseisen en of het goed geplaatst is. Nadien krijg je een keuringsrapport, dat je bij het toestel bewaart.
 2. Veilig verwarmen: periodiek onderhoud
  Laat je stookolieketel jaarlijks en je gasketel tweejaarlijks onderhouden door een erkend technicus. Hij controleert of er risico is op CO-vergiftiging en reinigt en stelt de ketel af zodat deze zuinig werkt. In ruil hiervoor ontvang je een reinigings- en verbrandingsattest, waarvan je de twee laatste bij je ketel bewaart.
 3. Zuinig verwarmen: verwarmingsaudit
  Als je je huis verwarmt met een verwarmingstoestel dat ouder is dan vijf jaar en met een vermogen vanaf 20 tot en met 100KW (de meeste gewone centrale verwarmingstoestellen), dan moet je elke vijf jaar een verwarmingsaudit laten uitvoeren. De erkende technicus berekent het rendement van de hele verwarmingsinstallatie en stelt energiebesparende maatregelen voor. De resultaten worden opgenomen in een verwarmingsauditrapport, dat je bij je toestel bewaart. 

Waarom?

De keuring voor het eerste gebruik, het onderhoud en de audit zijn wettelijke verplichtingen, en je hebt er zelf ook voordeel bij: je verwarmt je huis op een veilige, zuinige én milieuvriendelijke manier.

Veilig

 • lager risico op CO-vergiftiging: bij een verwarmingstoestel met een slechte verbranding, ondermaatse of ontbrekende luchttoevoer of een slecht werkende schouw, kan er CO vrijkomen.
 • lager risico op schouwbrand: een vuile schouw met veel roetaanslag of verstoppingen belemmert de afvoer van de verbrandingslucht, waardoor brand kan ontstaan.

Zuinig

 • lagere verwarmingskosten: een toestel dat goed werkt, heeft een hoger rendement en verbruikt dus minder brandstof.
 • minder grote herstellingskosten: een slecht onderhouden toestel moet sneller hersteld of vervangen worden.

Milieuvriendelijk

 • Minder uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijn stof
 • minder CO2 uitstoot omdat je minder brandstof verbruikt.

Bron: Omgeving Vlaanderen

Is jouw ventilatiesysteem broeinest van bacteriën en schimmels? Studie biedt uitsluitsel

Geplaatst op: 25/10/2017

Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) organiseerde een grootschalige meetcampagne om na te gaan hoe gezond woningventilatie is. En het resultaat is geruststellend. Als je tenminste rekening houdt met de volgende aanbevelingen.

Bij veel bouwheren, maar ook bij sommige aannemers en architecten, leeft het idee dat ventilatiesystemen en in het bijzonder de filters, de warmtewisselaar en de kanalen een broeinest vormen van bacteriën en schimmels.

Onderzoekers komen nu tot de conclusie dat een correct ontworpen, uitgevoerd én onderhouden ventilatiesysteem geen bijzonder microbiologisch risico met zich meebrengt.

Vrees

Wie bouwt of ingrijpend renoveert, is verplicht om te ventileren. Alleen leeft bij veel bouwheren, maar ook bij sommige aannemers en architecten, het idee dat ventilatiesystemen en in het bijzonder de filters, de warmtewisselaar en de kanalen een broeinest vormen van bacteriën en schimmels. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid: irritaties, allergische reacties, hoofdpijn, griepsymptomen en infecties.

Maar klopt dat wel? Om dat na te gaan organiseerde het WTCB het Optivent-project, een meetcampagne in 33 woningen, waarvan er 28 uitgerust waren met een systeem D (mechanische aan- en afvoer van lucht) en 5 met een systeem C (natuurlijke aanvoer, mechanische afvoer).

Geen bijzonder risico

Er werden verschillende metingen en analyses uitgevoerd: de schimmels en bacteriën in de lucht werden geïnventariseerd, de filters en het stof uit de kanalen en op toevoerroosters werden geanalyseerd en de relatieve luchtvochtigheid in de systemen werd doorlopend gemeten. Vervolgens gingen de onderzoekers voor alle onderdelen van de verschillende ventilatiesystemen na wat de mogelijke risico’s waren. Daarbij komen ze nu tot de conclusie dat een correct ontworpen, uitgevoerd én onderhouden ventilatiesysteem geen bijzonder microbiologisch risico met zich meebrengt.

Is het ventilatiesysteem daarentegen slecht ontworpen of niet goed onderhouden, dan is het risico op de ontwikkeling van bacteriën en schimmels wél reëel, maar nooit alarmerend hoog. Maar, zo stellen de onderzoekers, die vaststelling doet niets af aan het feit dat ventileren absoluut noodzakelijk is. Meer zelfs: het WTCB geeft aan dat te weinig of niet ventileren nog schadelijker is voor onze gezondheid. Naast de verhoogde blootstelling aan tal van vervuilende stoffen, vergroot ontoereikende ventilatie volgens het WTCB het risico op vochtproblemen en schimmelvorming in huis.

5 concrete aanbevelingen

In hun rapport doen de onderzoekers vijf concrete aanbevelingen om het microbiologisch risico van ventilatiesystemen thuis te beperken.

 1. Luchtinlaten en natuurlijke toevoeropeningen moeten weldoordacht geplaatst worden en ver genoeg verwijderd zijn van de afvoeropeningen voor vervuilde lucht;
 2. Natuurlijke toevoeropeningen, ventilatiekanalen en de ventilatiegroep (inclusief de filters) moeten toegankelijk zijn voor onderhoud;
 3. Het is belangrijk dat de juiste filters gebruikt worden en dat de luchtdichtheid tussen de filter en de omkasting verzekerd is;
 4. Alle onderdelen van het ventilatiesysteem moeten tijdens de volledige duur van de bouw- of renovatiewerken afgeschermd zijn. En het systeem mag pas na afloop van de meest vervuilende werken in dienst gesteld worden;
 5. Alle ventilatiesystemen moeten correct onderhouden worden.

Auteur: Tom Mondelaers

4 premies voor ramen & deuren

Geplaatst op: 27/09/2017

Premie van de netbeheerder

Je ontvangt een premie van de netbeheerder voor hoogrendementsglas van 
10 EUR per m² in Vlaanderen en tot 15 EUR per m² in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
 

Renovatiepremie

Als je zowel het glas als het buitenschrijnwerk vervangt en je woning is minstens
30 jaar oud, kan je 20% of zelfs 30% van je investering terugkrijgen.
 

Verbeteringspremie

Ook deze premie geldt voor glas en schrijnwerk en is bedoeld voor kleinere investeringen. De premie bedraagt €1.250 en je woning dient minstens 25 jaar oud te zijn.
 

Totaalrenovatiepremie

Investeer je binnen de 5 jaar ook in andere energiebesparende maatregelen? Dan krijg je een extra bonus gaande van €1.250 bij 3 investeringen tot €4.750 bij
7 investeringen.

Zonneboiler en warmtepomp interessanter dan ooit

Geplaatst op: 19/09/2017

Warmtepompen en zonneboilers tellen in de toekomst meer mee voor een gunstiger en lager E-peil van gebouwen. Het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein liet ons weten dat de Vlaamse regering zijn voorstel hierover goedkeurde.

"Onder andere zonnepanelen wegen momenteel te zwaar door in het verplichte minimumaandeel hernieuwbare energie ten opzichte van warmtepompen en zonneboilers," volgens minister Tommelein.

Minister Tommelein zegt dat naast de warmtepomp ook de zonneboiler zwaarder moet doorwegen in de berekening van het E-peil.

Onvoldoende punten

De Vlaamse regering gaf haar akkoord om de rekenmethodiek Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB) te optimaliseren. "Warmtepompen en zonneboilers zijn tot nu toe onterecht minder aantrekkelijk omdat ze onvoldoende verrekend werden in de EPB-scores. Dat zetten we recht", aldus minister Tommelein.

EPB

Wie een nieuwe woning bouwt of een grondige energetische renovatie plant, moet voldoen aan bepaalde voorwaarden omtrent de energieprestatie en het binnenklimaat (EPB). Dat wordt berekend aan de hand van de thermische isolatie, de ventilatie en de energieprestatie van een woning of ander gebouw.

E-peil

De energieprestatie is dan weer de optelsom van de netto energiebehoefte van een gebouw en de hoeveelheid hernieuwbare energie, en wordt uitgedrukt in het E-peil. Maar onder andere zonnepanelen wegen te zwaar door in het verplichte minimumaandeel hernieuwbare energie ten opzichte van warmtepompen en zonneboilers. Dat maakt deze laatste twee minder aantrekkelijk.

"Elke vorm van hernieuwbareenergie, moet meetellen voor een lager E-peil. Daarom passen we de rekenmethode aan, waardoor ook de hernieuwbare energie uit warmtepompen en zonneboilerscorrect naar waarde wordt geschat’" zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.  

Tussenstap naar volledige herziening

Vanaf 1 januari 2018 krijgt de EPB-software een nieuwe rekenmethode. De huidige EPB-regelgeving bestaat sinds 1 januari 2006. De correcties aan de rekenmethode wat zonneboilers en warmtepompen betreft, zijn slechts een tussenstap. Tegelijkertijd werkt minister Tommelein volop aan een globale herziening van de EPB-regelgeving.  

Auteur: Vicky Macken

Zelf aan de slag met dakisolatie

Geplaatst op: 27/07/2017

Checklist

 1.  Ga eerst na of het het meest aangewezen is om de isolatie in de zoldervloer of in het hellend dak te plaatsen:
  * Wordt de zolder niet verwarmd en enkel gebruikt als bergruimte?
  Kies dan voor zoldervloerisolatie.
  * Wenst u in de nabij toekomst de zolder in te richten als te verwarmen leefruimte?
  Kies dan voor hellend dak isolatie.
  * Wordt (een deel van) de zolder gebruikt als technische ruimte?
  Kies dan voor hellend dak en/of zoldervloerisolatie.
 2. Bij isolatie van het hellend dak: voor u met de werken begint, ga eerst na of uw dak in zijn huidige toestand geschikt is om zelf te isoleren:
  * Is het dak regendicht?
  * Is het houtwerk in goede staat?
  * Is er een onderdak aanwezig?
  * Is het onderdak dampopen?
  * Kan de winddichting van het onderdak verbeterd worden?
  * Zijn er niet-gebruikte dakdoorvoeren die afgebroken kunnen worden (vb. oude schouwen)?
  * Zijn er nieuwe dakdoorvoeren nodig (vb. voor ventilatie of zonnecollectoren)?
 3.  Voor u materialen aankoopt denk u best even na over:
  * Hoe dik wilt u isoleren?
  * Wilt u in meerdere lagen isoleren, welke dikte kiest u dan per laag?
  * Welke isolatiematerialen wilt u hiervoor gebruiken?
  * Welke luchtdichtingsmaterialen wilt u gebruiken?
  * Zijn deze materialen combineerbaar?
  * Zijn ze geschikt voor dakopbouw (in functie van type onderdak en dakbedekking)?

Moest u toch nog met vragen zitten kijk dan gerust naar onze dakwerkers, zij helpen u steeds graag verder.

 

 

Bouwverlof 2017

Geplaatst op: 03/07/2017

We zitten in de maand juli en dan begint het bouwverlof maar waar is er wanneer bouwverlof. Hieronder vindt u een overzicht van waar en wanneer het bouwverlof is.

Brussel Halle-Vilvoorde van 03/07/2017 tem 28/07/2017.

Leuven van 10/07/2017  tem 28/07/2017.

Antwerpen & Mechelen van 10/07/2017 tem 28/07/2017.

Turnhout van 10/07/2017 tem 28/07/2017.

Oost-Vlaanderen van 10/07/2017 tem 31/07/2017.

Sint-Niklaas van 10/07/2017 tem 31/07/2017.

Hamme-Lokeren van 24/07/2017 tem 14/08/2017.

West-Vlaanderen van 17/07/2017 tem 04/08/2017.

Limburg van 10/07/2017 tem 31/07/2017.

 

Zo controleer je een huis op vochtproblemen

Geplaatst op: 15/06/2017

Volgens het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf is 70 % van de gevallen van bouwschade te wijten aan vochtproblemen. Ga je op huizenjacht, let dan op mogelijke vochtproblemen. Dat is niet altijd eenvoudig, aangezien eigenaars mankementen soms camoufleren. Maar laat je niet afschrikken: dit stappenplan helpt je op weg!

 

Stap 1: denk aan de timing

De winter is beste periode voor een huizenjacht. In de zomer is de kans veel kleiner dat je op problemen stoot. Zo is condensatie een belangrijke indicator van vochtproblemen. Maar tijdens de warme zomermaanden condenseert het vocht in de lucht niet op het raamoppervlak.

Stap 2: let op condensatie en natte plekken op het gelijkvloers

Het gelijkvloers is de eerste verdieping die je bezoekt. Hier is condens op de ramen met stip het belangrijkste aandachtspunt. Zeker op dubbel glas: dan zit je bijna altijd met water in de vloer, als gevolg van een slechte waterkering of een lek in de afvoer.

Tweede aandachtspunt: natte plekken op muren. Let wel: deze zie je vaak niet. Kijk daarom goed in hoeken en achter de kasten.

Derde aandachtspunt op het gelijkvloers: de vloer onder je voeten. Een droge vloer voelt nooit koud aan. Een natte vloer is nagenoeg altijd koud. Nog een teken van vochtophoping: het uitkristalliseren van oplosbare zouten in de voegen tussen de vloertegels. Dat zie je aan de witte kristallen in de voegen, te vergelijken met uitbloeiingen op een gevel.

Wat bij linoleum of vinyl? Dan zou je de vloerbekleding moeten opheffen om eronder te kijken. Is de chape nat, dan is het linoleum aan de onderkant waarschijnlijk beschimmeld.

Controletip bij schuiframen
Open het schuifraam en giet een glas water in het kader. Is de aansluiting goed, dan vloeit het water binnen de drie seconden naar buiten. Is dat niet het geval, dan weet je dat er al heel wat vocht op die manier binnen is geraakt.

Stap 3: speur naar schimmel op de bovenverdieping

Op de bovenverdieping is schimmel het belangrijkste aandachtspunt. Kijk in elke kamer goed in de hoeken. Vooral in de koude, noordoostelijke hoek van de woning. Schimmel? Dan is de kans groot dat er een vochtprobleem is.

De oorzaak van schimmel is meestal een teveel aan vocht in de woning. Maar schimmel op de bovenverdieping wil niet zeggen dat het probleem zich daar situeert. Meestal bevindt het echte probleem zich op het gelijkvloers.

Stap 4: staar naar het kelderplafond

De kelder is de vochtigste ruimte in huis. Dat komt omdat hij deels of helemaal onder grondniveau ligt. Problemen met opstijgend grondwater zijn relatief eenvoudig op te lossen met een waterdichte pleister of coating.

Maar soms situeert het probleem zich ter hoogte van het plafond, als gevolg van een slechte afwerking van de maaiveldzone. Zo sijpelt er regenwater via het kelderplafond binnen. Hoe je het probleem herkent? Kijk in de (kruip)kelder of er zich zoutafzettingen op het plafond bevinden. Dat is de beste indicator voor insijpelend vocht.

Stap 5: controleer dak en gevel

Nog iets wat je aandacht verdient, is de staat van het dak. Let erop dat alles strak ligt en in één vlak, zodat er geen plasvorming optreedt. Dat geldt zowel voor platte als hellende daken. Ook mosvorming op een leiendak is problematisch.

Wat de gevel betreft, moet je opletten voor uitvallende voegen. Deze wijzen op een onder liggend vochtprobleem, net als zoutuibloeiingen en alles wat groen is en blijft. Barsten in de gevel kunnen wijzen op een probleem met de afvoer.

Opgelet voor verzakkingen
Kijk bij het bezichtigen van een woning ook naar de verharding rondom, zoals kleiklinkers. Is er ergens een verzakking, dan is de kans op een waterlek groot.

Wat als je een vochtprobleem opmerkt?

Stel: je hebt je droomwoning gevonden op een perfecte locatie. Maar is een mogelijk vochtprobleem. Zoek je dan maar beter verder? Niet per se. Veel vochtproblemen zijn relatief eenvoudig op te lossen. Als je een woning echt graag wil hebben, kan je misschien overeenkomen met de verkoper dat hij de prijs wat laat zakken om bijkomende kosten te dekken.

Betrek in dat geval op tijd een specialist bij je plannen, zodat je goed weet waar je aan toe bent.

 

Bron: Livios

Wil jij duurzaam bouwen of renoveren?

Geplaatst op: 07/06/2017

Vier concrete tips voor (ver)bouwers

Wil jij duurzaam bouwen of renoveren? Professor Griet Verbeeck geeft vier praktische tips.

 1. Locatie: denk goed na over de plaats waar je bouwt of gaat wonen. Heb je overal de auto voor nodig? Of kan je ook de fiets nemen of het openbaar vervoer?
 2. Energie: bouw voor de toekomst. Een derde van de nieuwe woningen voldoet al aan de BEN-norm. Het is positief dat mensen al een stap verder gaan dan wat de wetgeving oplegt. Maar zelfs BEN is geen eindpunt.
 3. Materiaalgebruik: kan je materialen gebruiken met een minder hoge milieu-impact? Dat vergemakkelijkt later de afbraak en laat toe om materialen te recupereren.
 4. Watergebruik: voorzie in voldoende grote opslagtanks voor het hergebruik van regenwater.

Geen internetverbinding? Dan geen bouwvergunning

Geplaatst op: 02/05/2017

Wie zijn huis grondig verbouwt of een nieuwbouw zet, krijgt daarvoor enkel nog de verplichte bouwvergunning wanneer hij de woning te­gelijk ook ‘internetklaar’ maakt. “Zodat iedereen, ook huurders, over een snelle internetverbinding beschikt”, aldus ­bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V). Bij een vijfde van de huishoudens is dat vandaag niet het geval.

De nieuwe Vlaamse stedenbouwkundige verordening moet voorkomen dat in Vlaanderen nog wordt gebouwd of verbouwd zonder dat aan een internetverbinding wordt gedacht.

Dat gebeurt vaker dan we denken, zeker als het gaat om publiek toegankelijke gebouwen of huurwoningen, met alle gevolgen voor de huurders. “Daarom dat we deze verplichting voortaan expliciet opleggen aan bouwers en ver­bouwers”, aldus nog Schauvliege.

De minister geeft daarmee gehoor aan de eis van Europa om alle burgers een vlotte toegang tot het internet te geven. Ons land scoort op dat vlak niet slecht. Toch heeft volgens de recentste informatica-barometer van de FOD Economie één op de vijf huishoudens nog altijd geen internettoegang, onder meer wegens de kostprijs.

De nieuwe stedenbouwkundige verordening die ‘snel internet’ verplicht, moet ook allerhande discussies vermijden. Gaande van mensen die een huis kopen en pas daarna vaststellen dat er geen internet is en daarom de oprit moeten ­opbreken, tot huurders die het zonder internet moeten stellen, omdat de eigenaar geen aansluiting voorzag, bijvoorbeeld om kosten te besparen.

Ook de Belgische telecomoperatoren Proximus en Telenet waren vragende partij voor een duidelijke regelgeving, vermits er weleens ­onduidelijkheid rijst wie waarvoor verantwoordelijk is.

“Onze technici leggen bijvoorbeeld geen internet­kabel naar je huis of appartement”, aldus Telenet-woordvoerder Isabelle Geeraerts. “Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Die moet zien dat in zijn huis of appartement een kabel binnenkomt. Met die ­kabel gaan onze technici vervolgens binnen in de woning aan de slag om de klant aan te sluiten op het internet.”

Volgens de Vlaamse architectenvereniging NAV zal deze bijkomende verplichting de mensen niet op extra kosten ­jagen. “Voor de meerderheid van onze klanten is internet sowieso al een vereiste. We zullen de aanwezigheid van een aansluiting voortaan gewoon iets explicieter in de bouw­aanvraag moeten vermelden”, aldus Pieter De Groote.

Bron:Het nieuwsblad

Woonlening dan toch voor volle 100 procent mogelijk?

Geplaatst op: 20/04/2017

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) heeft met de verzekeraars en de banken een systeem bedacht waardoor een woonlening voor de volle koopsom weer mogelijk wordt. Vandaag zendt hij hierover een brief naar de ­Nationale Bank om formeel advies te vragen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

"Ik vind het heel belangrijk dat jonge mensen een eigen woning kunnen kopen", zegt Tommelein. "Dat mag geen voorrecht zijn voor wie ­financiële steun van zijn familie krijgt."

De banken doen echter almaar moeilijker over leningen voor meer dan tachtig procent van de koopsom van een woning. Vanaf eind mei moeten ze op dat vlak zelfs nog een pak strenger worden. De Nationale Bank vreest namelijk dat de banken in problemen kunnen komen door een teveel aan riskante woonleningen. Daardoor wordt de beste rentevoet alleen nog beschikbaar voor de happy few die een groot bedrag zelf kunnen investeren.
Toen dit in februari bekendraakte, sloeg de bouwsector alarm. Om daar iets aan te doen, heeft minister Bart Tommelein banken en verzekeraars samen aan tafel gebracht. Uiteindelijk hebben een aantal verzekeringsmaatschappijen gezegd dat ze mee in zee willen gaan door ­ofwel een kredietverzekering, ofwel een waarborg aan te bieden.

De bal ligt nu in het kamp van de Nationale Bank: die zal moeten ­beslissen of de banken in dit systeem mogen stappen. Volgens de Confederatie Bouw zou het plan jaarlijks zowat 2.000 gezinnen kunnen helpen.

Bron: Het laatste nieuws

Hoe populair is de warmtepomp in Vlaanderen?

Geplaatst op: 11/04/2017

De afgelopen weken waren het volop de zonnepanelen die de klok sloegen in de pers. Toch kunnen ook de warmtepompen goede cijfers voorleggen, meldt Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld).

Een op vijf bouwers kiest voor een warmtepomp, eventueel gecombineerd met zonnepanelen, om te voldoen aan de eisen voor hernieuwbare energie.

25 % meer installaties

Sinds 2014 zijn we verplicht om een minimum aan hernieuwbare energie te integreren in onze nieuwbouwwoningen. Of, als dat niet het geval, om 10 % beter te doen dan het minimaal vereiste E-peil. Doorheen de jaren steeg het aantal geïnstalleerde warmtepompen duidelijk, geeft Tommelein aan.

In 2016 kwamen er in Vlaanderen 3.728 nieuwe warmtepompen bij. Dat is een kwart meer dan het jaar voordien. Vooral in nieuwbouwwoningen blijken warmtepompen het goed te doen. Een op vijf bouwers kiest voor een warmtepomp, eventueel gecombineerd met zonnepanelen, om te voldoen aan de eisen voor hernieuwbare energie. Maar in bestaande woningen daalde het aantal nieuwe warmtepompen met 12 %.

Hogere premie

Sinds begin dit jaar heb je recht op een hogere premie bij het installeren van een warmtepomp. “Maar onder andere door de lage gasprijs, kiest de Vlaming nog vaak voor andere verwarmingstechnieken”, waarschuwt Bart Tommelein.

Betonstop van start: wat verandert er?

Geplaatst op: 28/03/2017

Slimmer bouwen en gericht renoveren in Vlaanderen, dat is de ideale invulling van de zogenaamde betonstop. De Vlamingen gaan akkoord, maar krijgen vaak weerstand van voorschriften en complexe wetten. In De Morgen lezen we dat de eerste veranderingen op komst zijn.

Soepelere verkavelingsvoorschriften zullen efficiënt wonen, zoals kangoeroewonen vergemakkelijken.

Bewoners van watergevoelige gebieden krijgen een vergoeding bij invoering van een betonstop.

Efficiënt bouwen

We moeten minder open ruimtes innemen voor nieuwbouw en vanaf 2040 moet dit zelfs stoppen. Dat betekent dat we slim moeten investeren in bestaande woningen. We staan voor de uitdaging om elke vierkante centimeter efficient te benutten. Hoe helpt de regering ons hierbij?

1. Versoepeling verkavelingsvoorschriften

"Jonge gezinnen worstelen met huizen uit de jaren zestig en zeventig die ze graag willen opsplitsen of verbouwen tot een kangoeroewoning, maar botsen daarbij op verkavelingsvoorschriften," zegt minister van Omgeving Joke Schauvliege. Om deze manier van efficiënt wonen aan te moedigen, is het binnenkort mogelijk om de voorschriften en dus ook de bestemming van een woning eenvoudig te wijzigen.

Daarnaast zal je minder problemen ondervinden als je een zorgwoning binnen je woning wilt maken, om iemand te verzorgen. Door de versoepeling van de regels zou dit zelfs mogen in een zonevreemd gebouwde woning.

2. Schadevergoeding voor watergebieden

In de meest watergevoelige gebieden kan de Vlaamse regering een betonstop invoeren om wateroverlast te vermijden. Eigenaars van deze gebieden mogen wel rekenen op een schadevergoeding.  

3. Beroepsbeperkingen

Wanneer je omgevingsvergunning geweigerd wordt, heb je de kans om in beroep te gaan. Al worden die mogelijkheden nu ingeperkt wat de lijdensweg van eindeloze discussies en processen inkort. Wie niets van zich heeft laten horen tijdens het openbaar onderzoek kan geen beroep meer indienen.

Als het parlement de aanpassingen goedkeurt, gaan ze waarschijnlijk deze zomer van kracht. 

Auteur: Vicky Macken

Een koopje doen bij de overheid ?

Geplaatst op: 28/02/2017

Een bouwgrond of woning vinden via het internet is vandaag de dag enorm gemakkelijk dankzij het grote aanbod. Sinds kort springt ook de federale overheid mee op de immokar.

Met Finimmoweb, een site van de FOD Financiën, kan je nu ook per provincie op zoek gaan naar onroerend goed, dat op de markt is gebracht door de overheid.

Het gaat in de eerste plaats over vastgoed dat in het bezit is van de Staat, maar ook in beslag genomen goederen of erfenissen.

Nog geen groot aanbod

Toegegeven, veel vastgoed vind je momenteel nog niet terug op de website. In totaal staan zo’n twintigtal gebouwen te koop, gaande van traditionele huizen tot oude rijkswachtgebouwen, administratieve gebouwen en kantoren. Maar je vindt ook een aantal bouwgronden terug.

Hoe het komt dat ze via een site van de overheid terug te vinden zijn ? Het gaat in de eerste plaats over vastgoed dat in het bezit is van de Staat, maar ook in beslag genomen goederen of erfenissen die niet verkocht geraken, komen er aan bod.

Uiteenlopende prijzen

Ook qua prijs is er heel wat verschil. Zo stoot je op quasi vervallen woningen die voor amper 100.000 euro verkocht worden. Of misschien is de oude abdij van Florival iets wat tot de verbeelding spreekt ? Ooit nog een uitvalbasis van de FOD Binnenlandse Zaken, maar tegenwoordig staat het gebouw te koop voor een kleine 3.700.000 euro.

Als je een goede deal wil sluiten, loont het dus misschien de moeite om de site de komende tijd wat in de gaten te houden. Wie wat er uit de bus valt?

Bron : Trends

 

Vliegen er straks drones boven je huis?

Geplaatst op: 28/02/2017

Hangen er straks letterlijk problemen boven je hoofd? Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening, Joke Schauvliege (CD&V), denkt er namelijk aan om de jacht in te zetten op bouwovertredingen met behulp van drones. Dat meldt de krant Het Belang van Limburg. Een proefproject in Anderlecht moet de haalbaarheid in kaart brengen.

Dé grote vraag die meteen rijst: mag dit wel zomaar?

Wat met privacy?

Heb je geen vergunning voor je nieuwe aanbouw? Ben je niet zeker of je een vrijstelling geniet voor je carport, tuinhuis en poolhouse? Het zijn dit soort (potentiële) bouwovertredingen die Schauvliege met het project hoopt op te sporen. Al ligt er momenteel nog geen concreet plan op tafel.

Er staat wel een proefproject in de gemeente Anderlecht op stapel. Het doel: illegale bijgebouwen opsporen met behulp van een drone. De gemeente denkt er ook aan om een warmtecamera te installeren op de drone, om na te gaan welke woningen voldoende geïsoleerd zijn.

Dé grote vraag die meteen rijst: mag dit wel zomaar? Wat met je privacy? Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie is duidelijk: zolang je niet herkenbaar in beeld komt en alle veiligheids- en privacyregels gerespecteerd worden, is zo’n controle best mogelijk in de toekomst. Bovendien moet de drone op een wettelijke minimale hoogte vliegen. Ook minister Schauvliege hamert op het belang van privacy.

Nieuwe regels om fijn stof bij bouwwerken te beperken

Geplaatst op: 23/02/2017

Vanaf 1 januari 2017 is een aannemer verplicht om bij bouw-, sloop- en infrastructuurwerken de stofemissies zo laag mogelijk te houden. Bedoeling van de nieuwe milieuvoorwaarden in VLAREM  is om het fijn stof dat bij werken vrijkomt, te verminderen en de overlast voor omwonenden te beperken. De wetgeving is van toepassing op alle bouw-, sloop- en infrastructuurwerken uitgevoerd in open lucht door een aannemer en die langer dan één dag duren. Activiteiten uitgevoerd door een particulier vallen niet onder het toepassingsgebied. Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) geeft tekst en uitleg bij de nieuwe wetgeving en volgt de implementatie ervan op.

Elektriciteit wordt duurder

Geplaatst op: 23/02/2017

Gezinnen en kmo's in Vlaanderen zullen in 2017 opnieuw meer betalen voor hun elektriciteit, terwijl grotere bedrijven op middenspanning minder zullen betalen. Dat bleek uit de berekening van de Vlaamse energieregulator Vreg, op basis van de nieuwe distributietarieven.

Voor een kmo op laagspanning betekend dit dat hij een verhoging van zijn factuur zal zien van meer dan 6 procent.

Isolatiepremies in 2017

Geplaatst op: 20/12/2016

Dakisolatie via aannemer

2016: 6, 7 of 8 €/m² (R-waarde minstens 3,5; 4,0 of 4,5 m²K/W)

2017: 6€/m² (R-waarde minstens 4,5 m²K/W)

Vanaf 2017 geldt deze energiepremie enkel bij een minimale R-waarde van 4,5 m²K/W en bedraagt het 6€/m².

 

Dakisolatie doe-het-zelf

2016: 3, 3,5 of 4€/m² (R-waarde minstens 3,5;4,0 of 4,5m²K/W)

2017: 3€/m² (R-waarde minstens 4,5 m²K/W)

Vanaf 2017 geldt deze energiepremie enkel bij een minimale R-waarde van 4,5 m²K/W en bedraagt het 6€/m².

 

Na isolatie van bestaande buitenmuur via buitenzijde door een aannemer

2016: 15€/m² (R-waarde minstens 2,0 m²K/W)

2017: 15€/m² (R-waarde minstens 3,0m²K/W)

Vanaf 2017 blijft de premie op 15€/m² maar zal de minimale R-waarde met 1,0 m²K/W toenemen.

 

Na isolatie van bestaande spouwmuur door een aannemer

2016: 6€/m² (conform STS 71-1)

2017: 6€/m² (conform STS 71-1)

Deze premie blijft onveranderd in 2017. Vanaf 2018 zakt de premie naar 5€/m².